Grupės „ŽAS“ talismanas Gidonas Šapiro-Bilas: apie kelią į kulinariją ir gimtuosius Telšius

Iš gimtosios Žemaitijos sostinės Gidonas Šapiro-Bilas į Vilnių išvažiavo, kaip pats sako, gūdžiais 1992-aisiais, kai viskas atrodė niūru ir neperspektyvu. Pasirinkęs optiko profesiją Gidonas vėliau išbandė sociologijos studijas, o galiausiai, susipažinęs su metalo grupės „Regredior“ nariais, kurių dalis vėliau tapo grupe „ŽAS“, nėrė į muzikos pasaulį. Dvidešimt metų su viena daugiausiai albumų pardavusia grupe koncertavęs muzikantas galiausiai pasuko į maisto industriją ir šiandien jį dažniau sutiksime ne ant scenos, bet virtuvėje. Prie puodų jis stojo ir vakar sugrįžęs į gimtuosius Telšius atidaryti pirmosios „Rimi“ parduotuvės, kurioje žemaičius vaišino bulvių koše su mirkalu.

 

Tai kas paprasta, skanu ir amžina

 

Į gimtąjį kraštą sugrįžęs Gidonas neslėpė džiaugsmo – mirus tėvams vienintelė proga čia užsukti – anūkų pasiilgstantys uošviai, kurių po parduotuvės atidarymo Gidonas skubėjo aplankyti. „Visada gera aplankyti savą kraštą, nors nuo mano vaikystės jis labai pasikeitė gerąja prasme. Viskas gražėja, atsiranda puikių maisto vietų. Karantinavausi pas uošvius Telšiuose, tad su sūnumi automobiliu išmaišiau Žemaitiją skersai ir išilgai nuo Plungės Oginskių rūmų iki Šatrijos kalno, – pasakoja G. Šapiro. – Trejus metus filmavausi laidoje „Maisto kelias“, kur važinėjome po Lietuvą ir filmavome, kaip valgome skirtingose vietose. Lietuvoje yra daug šaunių vietų, kur galima skaniai pavalgyti. Vilnius, Kaunas ir Klaipėda nebėra vieninteliai miestai, kur kuriasi kokybišką maistą tiekiantys restoranai. Yra puikus restoranas Šilalėje „Meldai“, Marijampolėje – restoranas „Namai“, Viešvėnuose – „Lavander inn“ ir kiti.“

 

Ne vienerius metus keliaudamas po Lietuvą G. Šapiro pastebi, jog maistas taip pat turi madą. „Kaip yra drabužių ar muzikos mada, taip pat ir virtuvėje egzistuoja maisto mados, kurios keičiasi. Dabar madinga burgeriai ir šonkauliai, tuo tarpu prieš trejus metus visi restoranai gamino daugiausia iš elnienos. Bet yra ir tokie restoranai, kur visada rasite tą patį meniu: tikrą virtą bulvę su kastiniu ir kanapėmis, lietuviškus patiekalus. Tai paprasta, skanu ir amžina. Apsilankymo proga „Rimi“ parduotuvėje ir pasirinkau žemaičius vaišinti bulvių koše su mirkalu“, – pasakojo senosios lietuviškos virtuvės patiekalams neabejingas G. Šapiro-Bilas.

 

Su skoniais reikia susidraugauti

 

Kalbėdamas apie maistą, G. Šapiro laikosi nuomonės, kad norint patirti visus jo teikiamus malonumus, reikia nebijoti ragauti ir skonį lavinti net jei iš pirmo žvilgsnio patiekalas atrodo keistai: „Pavyzdžiui, žinau daugybę žmonių, kurie nevalgo kalendros, nors mano šaldytuve jos yra visada. Manau, kad skonis lavinamas su laiku. Prisimenu,  draugo tėvai gyveno Kipre, buvo maždaug 1996 metai ir draugo mama pagamino mums salotas su kalendra. Man tai pasirodė kažkoks blakėmis atsiduodantis prieskonis, bet suvalgiau, nes palikti atrodė nemandagu. Paskui ji kalendros į patiekalą įdėjo antrą kartą ir tada jau skonis atrodė visai kitoks. Su laiku skonis kinta ir tai priklauso nuo to, kaip maitinamės.“

 

Kaip keistai skambantį patiekalą G. Šapiro įvardijo trijų ingredientų itališkas salotas iš apelsino, raudono svogūno ir alyvuogių aliejaus: „Skamba tikrai keistai, bet pagaminau ir, pasirodo, tai labai skanu. Būna, žmonės klausia, kaip galima apelsiną su svogūnu maišyti, bet aš pasiūlau paragauti ir jie išdrįsę nustemba. Tikiuosi, kad taip plečiu žmonių akiratį.“

 

Prisiminimai atgijo bendraujant su jaunimu

 

Pavaišinęs telšiškius savo gamybos bulvių koše, G. Šapiro „Rimi“ tinklo iniciatyva apsilankė Telšių atviro jaunimo centre, kur jo laukė istorijų ištroškusi auditorija, vėliau surengusi svečiui gyvą grupės pasirodymą. Susirinkusį jaunimą muzikantas skatino nebijoti ir nepervertinti kitų nuomonės: „Mes, lietuviai, labai bijome pasirodyti kvailai ir dėl to nenorime išsišokti, stengiamės neatkreipti į save dėmesio, tačiau jums linkiu būti kitokiems. Nesvarbu, gyvenate Vilniuje ar Telšiuose, visi turite vienodas galimybes mokytis, keliauti, linksmintis ir ieškoti savo kelio. Dabar muzikinės galimybės yra beribės – gali iššauti į viršų įkėlęs dainą į „Youtube“ ir per parą tapti populiarus, net ir pasauliniu mastu. Seniau viskas buvo sudėtingiau, reikėjo kažką pažinoti, įsirašyti dainą buvo sudėtinga. Dabar gali realiai namų sąlygomis padaryti kokybišką dainą, įrašyti ją su kompiuteriu ir siekti profesionalios karjeros.“

 

Garsios grupės narys prisiminė savo muzikinio kelio pradžią, kuri atnešė daug netikėtumų – improvizuotų koncertų, pažinčių su garsiais to meto atlikėjais ir maištininkų įvaizdį. G. Šapiro pasakojo, kad „ŽAS“ sulaužė daugelį tuometinių muzikos pasaulio standartų. „Mus pastebėjo, nes eidavome į televiziją, radiją, žurnalus – visada turėjome, ką pasakyti. Nors dažnai nusišnekėdavome, bet visada pasisakydavome įvairiomis temomis. Kartais nelabai protingai, kartais visai įdomiai. Turėjome ir keletą skandalų, pavyzdžiui, sporto rūmuose sudaužėme veidrodį. Buvome pirmieji, kurie parodė, kad šou biznyje skandalas yra raktas į sėkmę. Nors mes jau auginome vaikus, buvome ramūs, eidavome anksti miegoti, naktiniai koncertai būdavo kaip kančia, bet mus dar vadino skandalingąja grupe „ŽAS“, – prisimena G. Šapiro.

 

Skatino moksleivius siekti svajonių

 

Grupės turai po Lietuvą bei neįtikėtinos G. Šapiro-Bilo linksmybės tęsėsi daugiau nei 20 metų, o šiemet „ŽAS“ švęstų 25 metų sukaktį. Vis dėlto, dabar grupės nariai pasinėrę į kitas veiklas – augina mažus vaikus, kuria verslą. Grupės „talismanu“ vadintas G. Šapiro įsitikinęs, kad pasiekti tokiai sėkmei reikia tik idėjų ir ryžto jas įgyvendinti.

 

„Visada sakiau, kad nėra skirtumo, iš kur žmogus kilęs. Jeigu jis turi proto ir noro, tikrai bus sėkmingas. Mokiausi tiek Vilniuje, tiek Telšiuose ir galiu pasakyti – visko galite siekti, tik reikia daryti. Būna etapų, kai nesiseka, bet galiu garantuoti, kad stengiantis kažkada vis tiek pasiseks. Žiūrėkite į gyvenimą optimistiškai, dideliais žingsniais eikite į priekį ir imkite iš gyvenimo viską, ką jis duoda, kol esate jauni“, – linkėjo G. Šapiro.

 

Kulinarinių laidų vedėjas taip pat patarė neskubėti priimti svarbių gyvenimo sprendimų: „Būdamas 36 metų įstojau į magistrantūros politikos mokslus. Kai esi vyresnis, žymiai smagiau mokytis, nei jaunam, kai eini mokytis, nes „taip reikia“. Neskubėkite iš karto po mokyklos kažkur stoti, ypač jeigu nežinote, ką norite veikti gyvenime. Visada sakau, jei dabar baigčiau mokyklą, važiuočiau į Ispaniją dirbti barmenu ar paplūdimyje maistą pardavinėčiau, kad pamatyčiau gyvenimą, pasisemčiau patirties, išminties, o mokslus baigti, šeimą sukurti – spėsite visada.“