10 patarimų, kaip apsaugoti dantis šventiniu laikotarpiu

Per svarbiausias metų šventes ypatingai daug dėmesio skiriame gardiems patiekalams ir gėrimams. Leidžiame sau daugiau pasimėgauti įvairiais skanėstais, kurie gali tapti netikėto dantų skausmo ar jautrumo priežastimi.

 

Kadangi pandemijos ir kalėdinio laikotarpio įkarštyje pas gydytoją patekti bus sudėtinga, odontologijos klinikos „Dantų harmonija“ burnos higienos specialistė Jonė Davidonienė dalijasi patarimais, kaip reikėtų elgtis šiuo laikotarpiu, kad išvengtume netikėto dantų skausmo, jautrumo ar kitų nemalonių pojūčių burnoje.

 

Cukraus alternatyva – ksilitolis

 

1. Daug cukrų ir rūgščių turintys maisto produktai yra labiausiai lemiantys ėduonį ir kariesą, todėl burnos higienistė pataria saikingai juos vartoti. Ypatingai daug rūgščių turintys produktai: citrusiniai vaisiai, ananasai, kiviai, su actu marinuoti agurkėliai ar kitos daržovės, vynas, gazuoti gėrimai ir vaisių sultys. O daugiausiai dantims kenkiančių cukrų galime rasti konditerijos produktuose, kepiniuose, saldainiuose, džiovintuose vaisiuose, pvz., razinose ar persikuose, taip pat gazuotuose vaisvandeniuose. J. Davidonienė sako, kad, jeigu jau valgote saldumynus, geriau jų neužgerkite saldintais gėrimais, kad išvengtumėte cukraus pertekliaus.

 

2. Pasisaugokite ir nekaskite itin kietų produktų, kurie galėtų sutraumuoti dantis. Pavyzdžiui, nemėginkite atsikąsti kietos karamelės ar atidaryti riešuto kevalo savo dantimis. Skausmingas danties nuskilimas ar įtrūkimas gali sugadinti šventes.

 

3. Norint pasaldinti kavą, arbatą ar kepinius, burnos higienistė rekomenduoja cukrų pakeisti ksilitoliu. Ksilitolis yra sveikesnis saldiklio pasirinkimas. Taip pat jis turi antibakterinių savybių ir skatina seilių išsiskyrimą, o tai teigiamai veikia burnos rūgščių pusiausvyrą. Nors šis saldiklis nėra labai populiarus Lietuvoje, labiau mėgstamas Skandinavijoje, tačiau jo galima rasti didžiuosiuose prekybos centruose ir mūsų šalyje.

 

Po valgio – išskalauti burną tik vandeniu

 

4. Geriausia ką galite padaryti pavalgius – išskalauti dantis su vandeniu ir išsivalyti tarpdančius su dantų siūlu ar tarpdančių šepetėliu. Dantų šepetėlį ir pastą naudoti galima tik praėjus 30 minučių po valgymo ar gėrimo, nes valgant padidėja rūgštinė terpė burnoje ir reikia laiko, kad natūraliai normalizuotųsi burnos pH. Burnos higienos specialistė, sako, kad geriausia yra kruopščiai išsivalyti dantis du kartus per dieną, o ne po kiekvieno valgymo paskubomis.

 

5. Kad tinkamai išvalytumėte dantis su dantų šepetėliu, reikėtų tai daryti apie 2-3 minutes. Dantų pastą rekomenduojama rinktis su fluoro junginiais. Ant dantų pastos tūtelės ieškokite užrašo „ppm“, o greta esanti skaitinė reikšmė turėtų būti 1400-1550 arba 0,14-0,15 proc. Svarbu nepamiršti valyti ir liežuvio, ant kurio kaupiasi daug bakterijų.

 

6. Dantų skalavimo skystį taip pat patartina rinktis su fluoru, jo koncentracija turėtų būti ne mažesnė nei „ppm 220“. Skalauti burną su dantų skysčiu rekomenduojama mažiausiai 30 sekundžių, antraip nepasieksime norimo efekto ir iššvaistysime produktą. Taip pat J. Davidonienė siūlo vengti dantų skysčio, kurio sudėtyje yra alkoholio – toks skystis išnaikina visas burnoje esančias bakterijas, nediferencijuodamas jų į blogas ar geras, todėl kenkia natūraliai burnos mikroflorai.

 

7. Siekiant pagerinti savo burnos mikroflorą, specialistė rekomenduoja naudoti specialias probiotikų burnai pastiles. Jas nesudėtinga ir patogu naudoti, jos labai naudingos burnos sveikatai, nes blogąsias bakterijas pakeičia geromis. Taip pat naudojant pastiles pagerėja ir burnos kvapas.

 

Padėti sau galima ir namų sąlygomis

 

8. Vartojant neįprastai daug karšto, šalto, saldaus ir įvairaus maisto gali atsirasti dantų jautrumas. Taip atsitikus J. Davidonienė rekomenduoja rinktis dantų priežiūros produktus, skirtus jautriems dantis, atsisakyti balinančių dantų pastų. Taip pat valgant ir geriant stengtis nesukurti stiprių kontrastų, pavyzdžiui, vienu metu valgyti ir labai karštus, ir labai šaltus produktus, nes tai lems nemalonius pojūčius ar net būklės paūmėjimą. Karštas obuolių pyragas su ledais šiuo atveju būtų prastas pasirinkimas.

 

9. Jeigu kietu maistu pažeidėte gleivinę ar dantenas arba atsirado dantenų patinimas, gydymui namuose puikiai tiks skalavimas druskos tirpalu. Į stiklinę vandens įmaišykite 2-3 šaukštelius druskos ir skalaukite 3-4 kartus per dieną ne mažiau nei 30 sekundžių. Taip pat padėti sau galite skalaudami burną ramunėlių, medetkų arbatomis ar arbatmedžio aliejumi.

 

10. Jeigu jaučiate ūmų, geliantį danties skausmą, specialistė pataria pagal poreikį išgerti nesteroidinių priešuždegiminių vaistų ir nedelsiant kreiptis į savo odontologą, kad skubiai skirtų vizitą.

Sorry, no posts matched your criteria.