Dietistė Ugne Radzevičienė: Iš tikrųjų sveiką maistą turėtume vadinti normaliu

Maistas dažnai tampa neatsiejama kasdienių situacijų dalimi, valgome susitikimų metu, dirbdami kompiuteriu, dalyvaudami pristatymuose ar parodose. Valgymas dabar labiau pramoga ar tiesiog trumpa stotelė tarp begalės dienos darbų nei būtinas kuras kūnui. Kaip teigia dietistė Ugnė Radzevičienė, vertėtų prisiminti, kad tai vis dar vienas esminių mūsų energijos šaltinių, todėl jį rinktis turime atsakingai. Jo suteikiama energija itin būtina keliaujant, todėl teisingi mitybos įpročiai kelionių metu gali ženkliai pagerinti mūsų savijautą atostogaujant.

 

Keliones keltais siūlančios bendrovės DFDS užsakymu atliktos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausos duomenimis, beveik pusė Lietuvos gyventojų kelionių į užsienį metu pasigenda sveiko maisto pasirinkimo. Todėl į kelioninius krepšius jie specialiai įsideda savo ar šeimos narių pagaminto maisto. Tačiau, nepaisant to, dažnas keliautojas skundžiasi po atostogų padidėjusiu svoriu. Kaip maitintis keliaujant, kad iš atostogų grįžtume ne tik be nuovargio, bet ir be papildomų kilogramų?

 

„Pirmiausia, verta įsisąmoninti, kad kelionių metu maitintis teisingai būtina, tačiau  visiškai nesunku. Tereikia žinoti keletą principų, kuriuos taikydami su mityba susitvarkysite bet kokioje situacijoje“, – sako dietistė Ugnė Radzevičienė ir dalinasi 5 principais, kurių laikantis kelionės į užsienį bus ne tik smagios, bet ir sveikos.

 

1. Užkandžiaukite atsakingai

 

Keliaudami dažnai betiksliai užkandžiaujame, taip nepastebimai didindami suvartotų kalorijų kiekį. Tačiau, anot U. Radzevičienės, didžiausia problema slypi ne čia: „Didžiausią žalą užkandžiaujant mums daro taip vadinami greitieji angliavandeniai, kurių gausu bandelėse, šokolado batonėliuose, pusfabrikačiuose, greitajame maiste. Jie staiga padidina cukraus kiekį mūsų kraujyje, kurį kūnas insulino pagalba tuoj pat mažina. Krentant cukraus lygiui kraujyje, krenta ir mūsų energija, jaučiamės mieguisti, gali pasidaryti bloga.“

 

Anot dietistės, verčiau užkandžiams rinktis vaisius arba salotas, nes šie produktai turi mažiau kalorijų, o juose esantis cukrus – sveikas.

 

Remiantis apklausos duomenimis, 23 proc. keliaujančių lėktuvais, traukiniais ar keltais visiškai nevalgo ir neužkandžiauja, bet laukia galimybės pavalgyti restorane po kelionės. U. Radzevičienės teigimu, jei tai nekelia papildomo streso, o vėliau vartojamas maistas – tinkamas, toks sprendimo būdas iš tikrųjų galimas.

 

2. Susipažinkite su maistu

 

Planuojant mitybos režimą ir vengiant greitųjų angliavandenių, dėmesį būtina kreipti į visus produktus, kuriuos renkamės valgyti.

 

„Jei keliaujate į užsienį, pasidomėkite, kokie užsienio šalies valgymo papročiai, koks mitybos racionas ten vyrauja. Tokiu būdu galėsite pasirinkti valgymui tas vietas arba tuos produktus, kurie tinka jums. Ypač svarbu tai daryti tiems, kurie yra alergiški tam tikram maistui ar turi specialių poreikių“, – teigia U. Radzevičienė.

 

„Spinter tyrimų“ duomenimis, maisto kokybė keliaujant žmonėms kelia nerimą – beveik pusė keliaujančių žmonių kelionių metu rinktųsi sveiką maistą, jei jo kainos ir kokybės santykis būtų tinkamas.

 

3. Atostogaukite!

 

Mitybos režimas svarbus, bet jis neturi būti per griežtas. Atostogos tam ir skirtos – atsipalaiduoti ir atsitraukti nuo įprastos rutinos. Paradoksalu, tačiau pernelyg įtempta mitybos sistema gali trukdyti pasiekti šiuos tikslus ir netgi būti susijusi su papildomo svorio prieaugiu.

 

„Per daug įtemptas mitybos planas – ypač atostogų metu – nėra teisingas pasirinkimas. Pirmiausia, jis sukelia nereikalingą stresą, kuris apsunkina natūralius virškinimo procesus. Taip mūsų suvartotas maistas įsisavinamas prasčiau, todėl ir mūsų savijauta prastėja. Be to, įtempto režimo atostogų metu laikytis sudėtinga, todėl esame linkę praleisti valgymus, nesaikingai užkandžiauti ir ilgainiui visiškai nesilaikyti mitybos plano“, – sako U. Radzevičienė.

 

4. Atsisakykite neigiamų nuostatų

 

Sveikas maistas apipintas įvairiais mitais, kurių atsisakius, jį prisijaukinti gali būti lengviau.

 

U. Radzevičienė sako, kad požiūrį į jį reikia keisti nuo paties žodžio: „Kai sakome, kad valgome „sveiką“ maistą, mes tarsi išskiriame jį, lyg tai būtų aršių sveikos mitybos šalininkų išsigalvojimas, mados reikalas. Iš tikrųjų, toks maistas yra normalus maistas, toks, kokio mums ir reikia bei toks, koks ir turi būti vartojamas kasdien“, – aiškina dietistė Ugnė Radzevičienė.

 

Pasak atliktos apklausos duomenų, dalis žmonių sveikatai naudingų patiekalų kelionių metu nesirenka, nes baiminasi, kad jis neskanus ir per brangus. U. Radzevičienė tikina, kad visa tai yra mitas: „Kartais sveikas maistas net lyginamas su ligoninės – bespalviu ir beskoniu – maistu. Toks mitas atėjęs iš ankstesnių laikų, kai neturėjome tokio produktų pasirinkimo ir kokybės.“

 

Anot dietistės, kalbant apie sveikesnių maisto pasirinkimų brangumą, reikia skaičiuoti ne kiekvieno produkto kainą, bet mėnesio išlaidas maistui: „Nors, tarkime, riebalų mišinio pakuotė kainuoja pigiau nei kokybiško sviesto, pastarasis yra sotesnis, todėl jo suvartojame mažiau, tad jį vartojame ilgiau. Ilgesnėje perspektyvoje taip sutaupome pinigų. Taip pat svarbu turėti omenyje, kad subalansuota mityba padeda mums jaustis geriau ir saugo mūsų sveikatą, todėl neturime leisti papildomų pinigų gydymuisi.“

 

5. Planuokite ne tik kelionę, bet ir mitybą

 

Prieš keliaujant, būtina susidaryti mitybos planą – sugalvoti ne tik tai, ką valgysite, bet ir kur bei kada. Taip jausitės ramūs, nes žinosite, kad per dieną tikrai neliksite alkani.

 

„Saugumo jausmas padeda kūnui atsipalaiduoti, todėl natūralūs virškinimo procesai vyksta lengvai ir sklandžiai. Be to, tiksliai žinodami, kada ir kur valgysime, nepradedame be reikalo užkandžiauti, nepersivalgome“, – sako dietistė Ugnė Radzevičienė.

 

Anot atliktos apklausos, žmonės maistą kelionėms ruošiasi dar prieš kelionę. Specialistė sako, kad tai geras įprotis, tačiau transporto paslaugas teikiančios bendrovės taip pat turėtų pasirūpinti tinkamo maisto pasirinkimu.

 

„Su kompanija DFDS parengėme sveiko maisto meniu, kuris bus naudingas tiems, kas kelionių metu nori maitintis sveikai, bet tinkamo maisto pasiruošti nespėjo ar neturėjo galimybės. Tokio maisto galimybė būtina, kad ypač ilgose kelionėse žmonės nebūtų priversti kęsti alkio – tai žalinga daugeliu požiūrių“, – sako U. Radzevičienė.

 

Kompanijos DFDS maitinimo laivuose vadovo Baltijos šalims Vaido Krūmo teigimu, sveiko maisto pasirinkimas kelionėse kai kuriems keliautojams yra ne tik naudingas, bet ir būtinas: „Keltais keliauja ir tam tikriems produktams alergiški, jų netoleruojantys ar kitų specialių poreikių maistui turintys klientai. O kelionės – pavyzdžiui, maršrutu iš Klaipėdos į Kylį – gali kiek užtrukti. Siekdami nuolat įsiklausyti į savo klientų poreikius bei suprasdami, kad ilgas kelionės laikas reikalauja daugiau dėmesio skirti kokybiškoms paslaugoms kelte, norėjome pasiūlyti alternatyvų meniu, kuriame visi rastų sau tinkantį patiekalą. Todėl keltuose pradedame tiekti vegetarišką, veganišką, pridėtinio cukraus ar glitimo neturinti maistą, kurį ruošia specialiai tam apmokyti profesionalūs virėjai. Visi keltuose siūlomi patiekalai bei pats meniu sukurtas bendradarbiaujant su dietiste Ugne Radzevičiene.“