Gausus rudens gėrybių derlius netelpa šaldytuve? Du sezono receptai

Ruduo išties ypatingas sezonas, kuomet gamta mus apdovanoja savo gerybėmis. Kartais derlius būna toks gausus, kad tikru galvos skausmu tampa tai, kur jį padėti, kad jis išliktų šviežias kuo ilgiau. Moliūgai, cukinijos, aguročiai – visos giminaičių ir senelių dovanos nugula šaldytuvų lentynose, tačiau ką daryti, jei nespėjate jų visų suvartoti? Išeitys dvi: leistis į kulinarinių atradimų keliones, arba pritaikyti keletą gudrių šaldytuvo taisyklių, kad maistas išliktų šviežias ilgiau.

 

Kaip teisingai sudėti produktus šaldytuve?

 

Dažnas žmogus, vos grįžęs iš parduotuvės, įsigytus produktus į šaldytuvą sudeda bet kaip – mėsa nugula šalia daržovių, o pieno produktai užpildo likusius laisvus plyšius, arba suranda savo vietą buitinio prietaiso durelėse. Tai yra didžiausia klaida, nes netvarkingai laikydami maistą ne tik sumažiname laisvą vietą šaldytuve, tačiau ir sutrumpiname jo galiojimo laiką.

 

Nuolat darinėjant šaldytuvo dureles, temperatūra jose kinta, todėl ten turėtų atsidurti tie maisto produktai, kuriems tai nekenkia, pavyzdžiui atidaryti konservai, padažai, vanduo ar pasterizuotos sultys. Dar nepradarytus konservus, uogienes ir kitus skardinėse ar stiklainiukuose esančius produktus laikykite spintelėse. Taip jūsų šaldytuve visada bus vietos.

 

Viršutinėse lentynose patartina laikyti maisto paruoštukus, likučius ar gėrimus su paruoštomis užkandžių lėkštėmis. Jei jose norima atvėsinti vyną – itin pravers įrenginys su specialiais ir patogiais butelių dėklais. Žemesnėse šaldytuvo lentynose rekomenduojama laikyti vaisius, daržoves ir mėsą. Ilgesnį produktų šviežumą užtikrins tinkamai parinkta temperatūra.

 

Didieji technologijų gamintojai rūpinasi ne tik vartotojų patogumu, bet ir maisto švaistymo problema. Pavyzdžiui, naujausiuose „Samsung“ šaldytuvuose esanti „Optimal Fresh+“ padeda maistą išlaikyti šviežią du kartus ilgiau – apačioje esančią maisto laikymo dėžę galima padalinti į dvi zonas, kairiojoje stalčiaus pusėje yra sukuriamos idealios sąlygos mėsos ir žuvies laikymui, o dešinioji pusė užtikrins, kad vaisiai ir daržovės kuo ilgiau išliks traškūs.

 

Šio gamintojo šaldytuvai taip pat išsiskiria ir „Humidity Fresh+“ technologija, kuri pasitarnaus siekiant išlaikyti greitai gendančių produktų pirminę tekstūrą, aromatą ir skonį. Funkcija veikia jai pritaikytame stalčiuje šaldytuvo apačioje, todėl į jį įdėjus produktus, valdymo rankenėlės pagalba galima reguliuoti drėgmės lygį. Nors įprastuose šaldytuvuose drėgmė gali siekti iki 50 proc., tačiau ši funkcija ją pakelia net iki 80 proc., todėl tai užtikrins, kad vaisiai ir daržovės nesuvys.

 

Rudeniški pasaulio virtuvės receptai

 

Nors keliones kuriam laikui teks pamiršti, gera žinia yra tai, kad į svečias šalis bent mintimis galima nusikelti ragaujant pasaulio virtuvės patiekalus. Egzotiškasis Tailandas, o galbūt romantiškoji Italija? Griebkite šaldytuve pūpsantį moliūgą, ar kitas rudens gerybes, ir atraskite naujus skonius.

 

Tailandietiška moliūgų sriuba

 

Jums reikės:

  • 1,5 kg moliūgo
  • 4 a.š. saulėgrąžų aliejaus
  • 1 vidutinio svogūno
  • 1 a.š. tarkuoto imbiero
  • 3-4 a.š. raudonojo kario pastos
  • 400 ml kokosų pieno
  • 850 ml daržovių sultinio
  • Šiek tiek laimo sulčių ir cukraus
  • 1 čili pipiro

 

Paruošimas

 

Moliūgą supjaustykite į mažesnius gabaliukus, apipilkite juos šlakeliu aliejaus ir kepkite orkaitėje 30 minučių. Kol gabaliukai skrunda, į keptuvę supilkite likusį aliejų, pjaustytą svogūną ir imbierą – kepkite apie 10 minučių. Vėliau į keptuvę dėkite raudonojo kario pastą, apkepusius moliūgo gabaliukus, kokosų pieną (šiek tiek pasilikite) ir daržovių sultinį. Palaukite kol viskas užvirs, kaitinkite 5 minutes. Vėliau viską sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Šiek tiek pavirkite, kol sriuba vėl taps karšta ir pagardinkite druska, pipirais, laimo sultimis ir cukrumi (jei norite). Įpylę į lėkštę, sriubą papuoškite likusiu kokosų pienu ir smulkiai pjaustytais čili pipiro gabaliukais.

 

 Aguročiuose užkepta lazanija

 

Jums reikės:

  • 1 a.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 galvutės česnako
  • Pusės kilogramo vištienos faršo
  • 1 vidutinio svogūno
  • 1 skardinės konservuotų pomidorų
  • 1 lauro lapo
  • 2 a.š. džiovinto raudonėlio
  • 2 vidutinių aguročių
  • Pusės puodelio grietinėlės
  • Ketvirčio puodelio rikotos sūrio
  • Šiek tiek džiovinto baziliko
  • Šiek tiek muskato riešuto miltelių
  • 1,5 puodelio mocarelos sūrio
  • 1 puodelio provolonės sūrio
  • Druskos ir pipirų

 

Paruošimas

 

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Išlukštenkite česnako skilteles, apipilkite jas alyvuogių aliejumi, įsukite į foliją ir kepkite 20 minučių. Leiskite česnakui atvėsti ir skilteles sutrinkite šakute. Įkaitinkite puodą, įpilkite aliejaus, įdėkite faršą ir kepkite 5-8 minutes. Vėliau sudėkite svogūną, konservuotus pomidorus, 1 puodelį vandens, lauro lapą, raudonėlį, šiek tiek druskos ir pipirų. Viską maišydami virkite apie 15 minučių, kol mėsos padažas sutirštės. Išimkite lauro lapą, įdėkite trintą česnaką ir viską dar kartą gerai išmaišykite.

 

Aguročius subadykite šakute ir 3 minutes pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Leiskite atvėsti, tuomet perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas. Grietinėlę, muskato riešuto miltelius, baziliką, rikotos, mocarelos ir provolonės sūrius sumaišykite dubenyje, gautą masę pagardinkite pipirais ir druska. Mėsos padažą lygiomis dalimis sudėkite į aguročius, o ant viršaus sudėkite sūrių mišinį ir kiekvieną puselę atskirai suvyniokite į foliją. Kepkite 20 minučių, vėliau foliją nuimkite ir pašaukite į orkaitę dar 15-20 minučių, kol sūris apskrus.

Sorry, no posts matched your criteria.