Kumpis: koks labiausiai mėgstamas ir kokį verta rinktis?

Žiemą dar labiau sulėtėjus gyvenimo ritmui, dažniausiai pirkinių krepšelį sudaro kasdieniai produktai, tokie kaip pienas, vaisiai, šviežia mėsa, žuvis ir daržovės. Tačiau šį sausį pastebėta, kad lietuvių įprastą valgiaraštį papildo ir netikėti delikatesai – rūkyti ir vytinti mėsos gaminiai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad remiantis duomenimis, įvairių rūšių rūkyti produktai patenka į sausio mėnesio pirkinių penketuką.

 

„Paprastai gyventojai pirmenybę teikia kasdieniams šviežiems produktams, ypač savaitės dienomis. Tačiau artėjant savaitgaliui dažnas leidžia sau šiek tiek nukrypti nuo įprasto valgiaraščio, pasilepinti pikantiškesniais skoniais ir krepšelius papildo ne tik tradicinėmis lietuviškomis dešromis, bet ir ypatingesnio skonio vytintais kumpiais, iš kurių populiariausi nuo seno Europoje vertinami Parmos ir serano kumpiai“, – teigia V. Budrienė.

 

Skirtingi regionai – panaši gamyba

 

Įdomu tai, kad nors populiarieji kumpiai gaminami skirtinguose Europos regionuose ir žymimi išskirtiniais kilmės ženklais, jie yra ruošiami labai panašiai. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad tiek Parmos, tiek serano kumpiai gaminami iš itin kokybiškos kiaulienos, o jiems pagardinti naudojamas vienintelis ingredientas – jūros druska.

 

„Šie kumpiai yra brandinami nuo metų iki kelerių. Pirmiausiai mėsa yra gausiai apibarstomas druska ir paliekama šaltoje, drėgnoje patalpoje. Taip laikoma kelis mėnesius, vėliau druska nuplaunama, o kumpis pakabinamas tamsioje ir sausoje vietoje dar maždaug trims mėnesiams. Galiausiai mėsa sutepama riebalų, druskos ir pipirų mišiniu ir brandinama dar mažiausiai pusę metų“, – sako V. Juodkazienė.

 

Parmos kumpis yra kilęs iš Italijoje esančio iš saulėtojo Parmos regiono. Šis gaminys, kaip ir balzamiko actas ar parmezano sūris, vadinamas vienu iš itališko maisto perlų. Svarbu ir tai, kad kiaulės čia šeriamos parmezano išrūgomis ir grūdais – tai suteikia kumpiui ypatingą skonį ir savitą spalvą. Parmos kumpis Italijoje dažnai patiekiamas su melionu arba derinamas su mocarela ar parmezano sūriu. Juo taip pat gardinamos picos ar makaronų patiekalai.

 

Vytintas serano kumpis Ispanijoje taip pat yra vienas pagrindinių šalies gastronominio paveldo elementų. Šio kumpio spalva yra intensyvesnė nei Parmos, skonis šiek tiek sūrus, o struktūra – šiek tiek pluoštinė. Serano kumpis pasaulyje yra vienas mėgstamiausių ispaniškų produktų. Jis tinka ir sumuštiniams pagardinti arba, kaip daro ir ispanai, jį galima paprasčiausiai valgyti vieną.

 

Dėmesys kokybei

 

Pietų Europoje vyrauja senos maisto gaminimo tradicijos ir daug dėmesio skiriama jo kokybei. Šio regiono gyventojai renkasi tik aukščiausios kokybės maisto produktus bei gerbia gastronomines šalies tradicijas, todėl šių šalių produktai užkariauja vis daugiau vartotojų dėmesio.

 

„Pastebime, kad lietuviai vis labiau atsisuka į vadinamuosius pasaulio skonius, ieško ypatingų produktų, todėl siūlome ne tik vietos gamintojų produkciją, bet ir plečiame pasaulyje vertinamų gaminių asortimentą. Gurmaniški produktai vartotojams asocijuojasi su kokybe, todėl kruopščiai atsirenkame tiekėjus, pasitelkiame profesionalius ekspertus, kurie parenka produktus“, – sako V. Juodkazienė.

 

Maisto ekspertė pasakoja, kad Parmos ir serano kumpius savo virtuvėje vis dažniau pritaiko ir lietuviai. Jie naudojami ne tik dabar madingoms užkandžių lentoms, bet ir įvairiausioms salotoms, makaronų patiekalų padažams, dedami ant picos ar puikiai dera sumuštiniams.

Sorry, no posts matched your criteria.