Kokie maisto produktai stiprina akių veiklą?

Bėgant metams, didėja ne tik skaičius, bet atsiranda kūno ir sveikatos pakitimų. Regėjimas yra vienas iš jų, kuris po truputį pradeda prastėti. Tam, kad bent minimaliai išvengti  problemų su akimis, reikėtų vadovautis keliais principais. Čia į pagalbą ateina maisto medžiagos, kurias būtinai turite įtraukti į savo mitybos racioną.

 

Daržovės

 

Akis stiprina tie produktai, kuriuose yra omega 3 riebalų rūgščių ir vitaminai A, C ir E. Šias medžiagas turi: morkos, paprikos, brokoliai, saldžios bulvės, moliūgai, lapiniai kopūstai, špinatai ir kukurūzai.


Morkos. Šiose daržovėse yra beta karotino – karotenoido, kuris padeda suteikti ryškias spalvas objektams. Ši medžiaga mažina akių degeneracijos riziką bei stabdo oksidaciją.

 

Paprikos. Šiose daržovėse gausu vitaminų, kurie padeda išvengti geltonųjų dėmių degeneracijos ligos rizikų. Užteks suvalgyti vieną, stiklinės dydžio papriką ir jau turėsite pilną normą vitamino A dozės. Taip pat paprikose gausu vitamino C ir juose nėra riebalų, todėl jos yra mažai kaloringos bei maistingos.

 

Brokoliai. Šiose daržovėse gausu vitamino C, ląstelienos, beta karotino, zeksantino ir liuteino, kurie padeda palaikyti akių vokų stangrumą bei veiklumą. 

 

Saldžios bulvės. Šiose daržovėse galima aptikti vitamino A ir beta karotino, kurios padeda stiprinti akies tinklainę. Sveika tinklainė padeda prisitaikyti prie šviesos ir tamsos bei šie vitaminai skatina ląstelių atsinaujinimą. 

 

Moliūgai. Kuo ryškesnis moliūgas, tuo pas jį gausiau vitamino A. Valgydami moliūgus galėsite aiškiai matyti tamsoje!

 

Vaisiai ir uogos

 

Tam, kad paįvairintumėte daržovių kasdienybę, rekomenduojama pasinaudoti ir vaisių „teikiamomis“ paslaugomis.

 

  • Apelsinuose gausu karotenoido – beta kriptoksantino, kuris gerina regėjimą. Ši medžiaga yra vitamino A pirmtakas, todėl gerina ir akies tinklainę. 
  • Persimonuose galima aptikti kriptoksantino, kuris nuima sunkumą nuo akių bei neleidžia joms greitai pavargti.
  • Įvairiose uogose gausu antioksidantų ir vitamino C, kurie mažina geltonųjų dėmių degeneraciją. Raudonose uogose yra beta karotino, kuris taip pat yra reikalingas efektyviai akių veiklai. Uogose yra ganėtinai daug cinko, kuris prisideda prie akių ilgaamžiškos kokybės. 

 

Jeigu patiriate sunkumų su akimis, jums gali padėti Regos Centras, kuriuose kompetentingi specialistai suteiks jums kokybiškas paslaugas bei atlikus tyrimus, išspręs jūsų akių bėdas!

 

Patiekalai

 

Žinoma, daržovėmis ir vaisiais nepasistiprinsi, todėl reikia žinoti ir keletą patiekalų, kurie yra ne tik naudingi jūsų organizmui, bet ir efektyviai akių veiklai.

 

Lašiša laikoma viena iš sveikiausių žuvų, kurioje gausu omega 3 riebalų rūgščių, kurie stiprina akis ir skatina tinklainės kraujagysles nuolat atsinaujinti. Taip pat lašišoje gausu vitaminų C ir E, cinko, kurie apsaugo akis nuo geltonųjų dėmių degeneracijos. 

 

Patiekalai su kiaušiniu. Kiaušiniuose yra vitamino A, cinko, zeksantino ir liuteino, kurie gerina akių veiklą bei neleidžia joms greitai pavargti.

Sorry, no posts matched your criteria.